Zdrowa dieta jest ważnym elementem codziennego życia. Liczne badania naukowe wykazały korzystny wpływ składników odżywczych na funkcjonowanie organizmu. Należy jeść zdrowe posiłki do pracy i pamiętać o tym, aby były one urozmaicone.
Jakie są najlepsze opcje śniadaniowe?
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinno dostarczać 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Zazwyczaj mieści się to w przedziale od 450 do 650 kcal. Śniadanie służy dwóm celom: uzupełnieniu energii na rano oraz uzupełnieniu rezerw, które zostały utracone w ciągu nocy. Ważne jest, aby jeść śniadanie regularnie i utrzymywać je w równowadze. Dietetycy zalecają spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia. Ważne jest, aby odpowiednio rozłożyć te kalorie na poszczególne części dnia z zachowaniem równowagi. Śniadanie może mieć nieco więcej kalorii niż ostatni posiłek, ale nadal jest ważne, aby je jeść. Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być bogaty w odpowiednie składniki. Muszą to być lekkostrawne węglowodany, które dostarczają energii dla organizmu.
Śniadanie powinno również zawierać składniki o niższym indeksie glikemicznym, co oznacza, że węglowodany będą się dłużej trawić. Dzięki temu będziesz miał wystarczająco dużo energii do wykonania swojej pracy. Ważne są również produkty białkowe i tłuszczowe. Śniadanie powinno zawierać:
- Płatki zbożowe, pieczywo pełnoziarniste, płatki i musli.
- Produkty mleczne – jogurt naturalny, twaróg, owoce.
- Warzywa i owoce – wszystkie rodzaje, najlepiej z natury.
- Produkty białkowe – mięso, ryby, wędliny, jaja
- Tłuszcze z mięsa, ryb i jaj – oliwa z oliwek, orzechy, masło minimum 82% tłuszczu.
Lunch w pracy
Lunch jest zazwyczaj podawany w stołówkach. Większość z nich jest mrożona, a następnie ponownie przetwarzana. Nie są więc zbyt zdrowe. Lepiej jest zamówić catering dietetyczny lub przygotować własne jedzenie do pracy. Zdrowe posiłki nie powinny różnić się od innych posiłków w ciągu dnia. Powinny zawierać odpowiednią ilość tłuszczów i białka oraz węglowodanów. Witaminy można pozyskać z warzyw i owoców. Na takie szybkie danie najlepiej wybrać ryż, makaron lub kaszę. Zapewni to energię potrzebną do wykonania zadania. W pudełku lub na talerzach powinno znaleźć się również mięso. Jest to dobre źródło białka i pomoże uchronić komórki mięśniowe przed zniszczeniem. Tłuszcz jest ostatnim składnikiem. Możesz dodać sos z oliwy z oliwek, olejów lnianych lub kilku orzechów, aby wzbogacić swój posiłek. Dobrym pomysłem jest również włączenie do posiłku warzyw, takich jak brokuły, fasola i mieszanki warzywne. Witaminy można uzupełnić pijąc 100% sok, który najlepiej przygotować samemu.
Sprawdź: Co to jest catering dietetyczny?
Posiłki po nocnej zmianie
Wiele firm pracuje w systemie trzyzmianowym. Ponieważ produkcja jest ciągła, pracownicy muszą być dostępni nawet w nocy. Wszystko zależy od charakteru i celu pracy. Organizm jest tak skonstruowany, że w nocy odpoczywa, co spowalnia metabolizm. Zdrowe posiłki w pracy powinny być lekkostrawne i nie obciążać żołądka. Dzięki temu do trawienia potrzeba mniej kwasu. Charakter Twojej pracy określi, jak wygląda sytuacja. Sałatki są świetną opcją, jeśli praca nie jest zbyt uciążliwa. Nie są one przeznaczone do powodowania nadmiaru kalorii i przeciążenia układu trawiennego. Pomoże Ci to uniknąć uczucia ciężkości i spożywania zbyt wielu kalorii. Nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych potraw. Możesz je jeść, ale musisz je odpowiednio porcjować ze względu na ich kaloryczność. Jeśli praca jest wymagająca fizycznie, jak np. pracownicy magazynu lub podobne zawody, które wymagają użycia własnych mięśni do wykonania pracy, musisz zadbać o to, aby posiłki były wysokoenergetyczne. Muszą one zawierać błonnik, węglowodany, białko, tłuszcze i witaminy, tak jak w codziennej pracy. Organizm będzie funkcjonował na pełnych obrotach przez dłuższy czas, jeśli będzie miał wszystkie składniki niezbędne do tego, aby wydajność pracownika nie spadła.
Catering dietetyczny w pracy
Wiele osób nie jest w stanie przygotowywać posiłków przez cały dzień. Dla wygody sięgają po gotowe potrawy. Niestety, nie ma to wpływu na funkcjonowanie organizmu i utrudnia czerpanie przyjemności z ich spożywania. Nie oznacza to jednak, że nie ma na to rozwiązania. Coraz popularniejszy staje się catering, który dostarcza posiłki do miejsca pracy. Catering jest łatwy w obsłudze. Wystarczy zamówić menu na określoną liczbę dni, a kurierzy dostarczą jedzenie pod wskazany adres. Jest to duża oszczędność czasu. Nie trzeba kupować składników ani przygotowywać posiłków. Całym procesem przygotowania zamówienia zajmuje się wykwalifikowany dietetyk, który opracowuje przepisy. A co z kaloriami? Catering dietetyczny to sposób na zapewnienie zdrowych posiłków do pracy, które są dopasowane do Twoich potrzeb. Każdy klient otrzymuje dokładną wartość kaloryczną posiłku, o który prosi. Wystarczy, że określisz to podczas składania zamówienia. Następnie możesz cieszyć się przygotowanymi posiłkami pod swoimi drzwiami.