Zalety oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Zalety oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Olej rzepakowy to rodzaj tłuszczu, który znajdziemy praktycznie w każdej kuchni. W sklepie najczęściej występuje pod dwoma postaciami – rafinowany i nierafinowany. Jakie właściwości i wartości odżywcze ma olej rzepakowy tłoczony na zimno? Do czego go najczęściej używamy i jakie są jego zalety?

Wartości odżywcze oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Olej tłoczony na zimno rzepakowy zachowuje swój naturalny aromat i smak. Do wyprodukowania 1 l szlachetnego oleju potrzeba około 3 kg rzepaku. Podczas tłoczenia oleju wyciskane są ziarna wraz ze wzrastającym ciśnieniem. Powoli zwiększona jest stopniowo temperatura, ale wyłącznie do tego stopnia, które występuje przy naturalnym, pełnym nasłonecznieniu. Taki proces pozwala zachować bogactwo wartości odżywczych oraz pierwiastków, które mają duże znaczenie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka.

Olej z rzepaku jest świetnym źródłem kwasu oleinowego, ponieważ zawiera go aż 60%, czyli znacznie więcej niż jakikolwiek inny olej. Kwas oleinowy wspomaga regulację poziomu cholesterolu, a nawet zwiększa poziom tego dobrego. Olej bogaty jest w witaminy E, przeciwutleniacze i polifenole. Substancje te skutecznie chronią komórki człowieka przed uszkodzeniem na skutek szkodliwego działania wolnych rodników.

Jakie zalety ma olej rzepakowy tłoczony na zimno?

Regularnie spożywany olej rzepakowy tłoczony na zimno może przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia organizmu, a co najważniejsze zminimalizować ryzyko wielu chorób serca. Właściwości, które zawiera, przeciwdziałają zakrzepom, zwiększają wydolność mięśni i mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku.

Olej z rzepaku nie niszczy witaminy C czy witamin z grupy B, które są zawarte w pożywieniu. Wspomaga przyswajanie witamin K, A, D i beta-karotenu. Ma bardzo dużą zawartość kwasów omega-3 i omega-6, które pomagają stabilizować poziom cukru we krwi. Polecany jest więc osobom, które mają problemy z cukrzycą, ponieważ łagodzi jej objawy i zwiększa wrażliwość mięśni na insulinę. Naukowcy dowiedli, że olej rzepakowy tłoczony na zimno wspomaga również leczenie depresji i zapobiega stanom lękowym.

Do czego stosować rzepakowy olej tłoczony na zimno?

Zanim zdecydujemy się na korzystanie z oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, należy wiedzieć, że nie należy go podawać obróbce termicznej, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury będzie wytwarzał niekorzystne, a nawet niebezpieczne dla zdrowia chemiczne substancje. Dlatego też produkt ten najlepiej sprawdza się do sałatek.

Olej z rzepaku można również dodać do ulubionej zupy typu krem np. z brokułów albo dyni czy pomidorów. Doskonale sprawdza się również z owocowymi koktajlami, gdyż nie ma wpływu na smak, ale za to dostarczamy swojemu organizmowi prawdziwą bombę witaminową.

Jeśli przekonały Was właściwości i zalety oleju można go zakupić, chociażby  w Internecie, za sprawą sklepu: https://smakitucholi.sklep.pl/pl/p/Olej-rzepakowy-1L-na-zimno-Oliwia-Kaszubska/111.