Narum

Bakterie – filar zdrowia

Od momentu narodzin nasz przewód pokarmowy stopniowo zasiedlany jest przez liczne drobnoustroje. Flora bakteryjna jelit ma ogromne znaczenie dla zdrowia i stanu całego organizmu. Dlatego istotną częścią dbania o własne zdrowie jest kontrola i dbanie na co dzień o właściwy skład mikroflory jelitowej.

Jakie znaczenie ma flora bakteryjna jelit?

Szacuje się, że w przewodzie pokarmowym może być obecnych aż 1500 różnych gatunków bakterii. Dokładny skład flory bakteryjnej jest indywidualny dla każdego człowieka i stale się zmienia pod wpływem wielu czynników. Badania wskazują również na dodatkowe funkcje, jakie spełniają bakterie jelitowe, m.in. obniżanie stężenia cholesterolu we krwi, zmniejszenie ryzyka chorób alergicznych i nowotworów, układu płciowego i moczowego, a także mogą wpływać na stan kości.

Bakterie już od narodzin

W momencie narodzin przewód pokarmowy jest wręcz jałowy. Dopiero w momencie przechodzenia przez drogi rodne i pierwszego karmienia noworodek zostaje zaszczepiony bakteriami od matki i z otaczającego środowiska.

Istotny dla składu i rozwoju flory bakteryjnej jelit jest rodzaj porodu. Istnieje ogromna różnica pomiędzy porodem naturalnym przez drogi rodne a cięciem cesarskim, chociaż dzięki tej wiedzy różnice stopniowo maleją. W czasie porodu naturalnego organizm dziecka otrzymuje od matki najlepiej skomponowane bakterie, zaś w przypadku cesarskiego cięcia noworodek jest wystawiony na wpływy zewnętrzne, a jego flora jest bardziej zróżnicowana. Konsekwencją tego jest większe ryzyko chorób w późniejszym wieku u osób urodzonych poprzez cesarskie cięcie.

Zaburzona flora bakteryjna jelit

Niestety flora bakteryjna nie ma samych pozytywów. Pewne sytuacje i czynniki potrafią zaburzyć proporcje bakterii “dobrych” do “złych” na korzyść tych drugich, co nazywamy dysbiozą. Wówczas warto wspomóc się preparatami ze szczepami bakterii, najbardziej optymalnymi dla zdrowia.

Nowość: Narum+Mumio 200 mg

Narum+ Mumio 200 mg, 30 kapsułek

Suplement Diety

Suplement diety Narum+ Mumio służy do utrzymania składu i aktywności biologicznej normalnej mikroflory jelitowej u dzieci i dorosłych.

Produkt jest wskazany:

  • jako wsparcie podczas i po antybiotykoterapii,
  • przy potrzebie uzupełnienia flory bakteryjnej jelit o bakterie Lactobacillus,
  • przy długotrwałym stresie.

Składniki:

  • Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 (Narine),
  • liofilizowane Mumio ałtajskie,
  • substancja żelująca: guma gellan,
  • substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza.

Zalecana porcja dzienna:

  • Dorośli i dzieci powyżej 12 lat: 2 -3 kapsułki 3 razy dziennie,
  • Dzieci w wieku od 6 do 12 lat:1 kapsułka 3 razy dziennie,
  • Dzieci w wieku od 3 do 6 lat:1 kapsułka 2 razy dziennie.

Podczas wytwarzania produktu jednocześnie wytwarzany jest suchy liofilizowany szczep 317/402 “Narine” i świeży liofilizowany proszek MUMIO. Oznacza to, że podczas uprawy bakterii ze szczepu “Narine” używana jest naturalna świeża masa mumio. Całość doprowadzona jest do formy mleczanu, formy najlepiej dostępnej dla komórek i organizmu. Preparat jest odpowiedni dla wegan.

Historia preparatu.

Levon Akopovich Erzinkyan naukowiec i wynalazca, twórca Mikrobiologii Technicznej w Armenii. Wyróżniał go nieskończony ładunek energii, entuzjazm i ogromna miłość do życia.
Levon Erzinkyan był niezwykle wszechstronną i erudycyjną osobą. Flora i fauna, przemysł i rolnictwo, kraje i narody, historia i literatura – wydawało się, że nie ma takiej dziedziny ludzkiej wiedzy, w której nie byłby dobrze zorientowany. Był naukowcem i encyklopedystą, znał kilka języków (ormiański, rosyjski, gruziński, niemiecki), potrafił grać na ludowych instrumentach muzycznych.

Produkt powstał w 1964 roku po narodzinach wnuczki profesora o imieniu Narine. 
Ponieważ naukowiec badał bakterie acidophilus, wziął do analizy smółkę dziewczynki i tam znalazł bakterie nie występujące nigdzie w przyrodzie, bakterie od człowieka dla człowieka.

Już w 1966 roku bakterie Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine zostały przyjęte przez władze jako obowiązkowe do dodawania do mleka w szpitalach dziecięcych, jako produkt bardzo szybko i bez skutków ubocznych wspomagających zdrowie dzieci.

Ale nie byłoby takiej popularności i szerokiego zastosowania, gdyby nie jeden przypadek. Czteroletnia wnuczka Narine znalazła się na intensywnej terapii z powodu ostrej infekcji jelitowej i dysbakteriozy. Leczenie nie pomagało, wnuczka nie otrzymywała szans na przeżycie, naukowiec zmuszony zaczął podawać wnuczce bakterie które cały czas testował. Dało to pozytywny rezultat, a dziecko otrzymało drugie życie. Po tej sytuacji probiotyk otrzymał oficjalną nazwę Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine.

Badania wykonywane w Moskwie, Chabarowsku, Rydze i na Ukrainie wykazały ogromną szerokość i różnorodność stosowania, a zakres stosowania jest tak obszerny, że szczep Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine umieszczono w kompleksowym leczeniu chorych na raka, białaczkę czy Aids, a łącznie w 15-tu zaleceń metodycznych. Szczep jest częścią programu rosyjskiej Healthy Eating” – listy produktów rekomendowanych dla każdego Rosjanina zdrowego i chorego. Produkt wielokrotnie uznawany za najlepszy produkt mleczny w Japonii, Korei oraz krajach byłego ZSRR.

Więcej informacji o historii i produktach znajdziesz na stronie producenta z Aremenii  http://mynarine.am

Cena preparatu:

Narum+ Mumio (30 kapsułek): ok. 59,90 zł Preparat do nabycia w sklepach zielarskich, jak i w sprzedaży internetowej pod adresem: https://www.mynarum.com/lista-produktow